Ya somos por aquí atra vegada amigos. Soi fendo bucle aquí en a Val d´Echo, hehe. Fa unas semanas i estié con o mío amigo Fer. A ell le feba ilusión porque o suyo grupo Scout tamién se clama Acher. Y a yo que me fan os uellos caparras con lo Castiello.... Dos namoraus de L´Acher, ¡¡hahaha!!. Antimás, como somos companyers en Nogará, ista cursa sí que ye 100 % de raso en aragonés, ¡prou que sí!. Y pa empecipiar y que veigatz lo a-saber-lo poliu que ye, tos meto ista foto dende a base d´o Castiello d´Acher.
CURSA NO CIRCULAR DISTANCIA: 14,5 KMS. DESNIVEL: 1.250 METROS DIFICULTAT: MEYA-ALTA HORAS DE MARCHA: 6-6,5 HORAS
Echo, Ciresa, a Boca de lo Infierno y plegamos en a Selva d´Oza. Chusto pasar o puent sobre l´Aragón Subordán, ye iste panel an que empecipia a cursa. Ye en o canto d´o campamento Ramiro I O Monche. Atra opción ye continar bells metros dica o Camín A Espata. Pero millor por aquí, más bonico.
No femos que empecipiar y isto se torna prou costerudo. Encara que pareix bonico, para firme cuenta que isto ye duro dende ya. De seguras va a estar a puyada más dura que hemos feito dica agora. ¡¡Cal plantar haques y bien grans chiquetz!! Más de una hora enta alto entre pins y grans faus.
A primer vegada que veigas l´Acher tendrás a luenga en o suelo, cudia no trepuces con ella.¡¡Hahaha!! Como contine fendo istas chanzas.... pa yo que hue no feré guaires amigos.... Pero pregunta-le a Fer si ye duro, ¡di-le-ne! ¡Eh, que l´Acher s´amaga!! Como se metan boiras.... ye cutiano en istos monts....
Cal rodeyar contino l´Acher por un camín estreito y bien sinyalizau. Y alto u baixo, por a raya roya, empecipia atra buena costera. Y agora sí, y isto no ye groma, bi ha periglo porque encara que o camín ye fácil, un entrepuz u fas un mal piet y te´n vas enta abaixo.
Dimpués de deixar dezaga o tramo de tierra roya, plegamos en una gran glera. Cal fer un duro zig-zag y a zaguer esfugada pa plegar en o collau de l´Acher. Ha de fer-se tranquilament, sin enantar a marcha, chino-chano. Puets veyer que bi ha un gran desnivel. En a foto d´a ezquierda, dezaga d´as boiras s´amaga lo Bisaurín, o más altero d´os arredols.
Chusto una mica antes de plegar en o collau, bi ha una chaminera. No ye guaire embolicada pero cudiau, como deciba antes, un entrepuz y ¡a cascar-la! Ye un buen puesto pa fer una golladeta enta dezaga. Y qué chicorrona queda ya a Selva d´Oza, hehehe.
Tos itz a fer bien contentos amigos, hahaha. ¿No pensarías que hebas rematau... u sí? Pos no maho, os 2.384 metros d´o Castiello d´Acher son en ixe tozal d´a ezquierda. No faigas más a ploramica y ¡¡au, va!! Míra-te en a venient foto cómo en un ratet se meten as boiras. ¿Y a envista de dezaga? ¿Mahismo eh?
Entre as boiras, o Chipeta Alto, Quimboa, Piedrafita, Acherito, Petrechema... |
Y a la fin plegamos en a tuca. Un bonico detalle en a mesma. Fer ye tot emocionau y s´agarrapiza con a panyoleta d´os scouts a o castiello. Uns vascos nos fan una foto bien bonica y astí somos amostrando garra, hehehe.
Dende a tuca de l´Acher entre boiras. |
Envista enta Francia. |
Y iste ye lo Bisaurín en un día claro. Foto feita fa dos anyos. |
Y dimpués d´una buena chenta femos baixada. Como a primer vegada que facié l´Acher, me´n voi sabendo que i tornaré. A venient puyaré a os quatre vertices. Pa dar-le más emoción. Encara que ya en tien prou.
¡¡Qué crack!! Pa yo que no plegaba... pero holio que no. L´atro día facié o Petrechema y l´atro l´Ibón de l´Acherito. Me deciba... "no me floras, para cuenta que isto ye muito pa yo...". Encara soi pensando si me yera fendo a mofla.
A zaguer golladeta enta l´Acher, ¡¡vaiga bueno!! |
Dende o garito d´Oza |
A la fin fa buena caloriza, a desincusa pa banyar-nos en o río. Y pa rematar, prou que sí, nos femos una pichera, ista va por tú Acher. ¡¡Salut!! Me´n foi contento, ha estau un día de pistón.
Y iste ye lo Castiello d´Acher. Un clasico en a Val d´Echo. Has de fer-lo, una mica duro pero muit bonico. Estoi que l´has puesto veyer.
Y debaixo tos pencho un video que faciemos en a tuca de l´Acher. Ha feito furor en os retz socials, ¡¡hahaha!!
¡¡Besetz amigos!!
No hay comentarios:
Publicar un comentario